Coimbra: 65 km vanaf Quinta da Cotovia

In vroegere tijden werd Coimbra bezet door de Kelten, maar het waren de Romeinen, die de regio cultureel gezien veranderden. Hun aanwezigheid is behouden in verschillende overblijfselen in het museum Museu Nacional Machado de Castro, gebouwd boven de cryptoportiek van Civita Aeminium, het forum van de Romeinse stad. Daarna kwamen de Westgoten tussen 586 en 640 en veranderden de naam van de stad in Emínio. In 711 wordt de stad moors en moslim. In 1064 wordt zij veroverd door de christen Fernando Magno en heeft de Arabier Sesnando als gouverneur.

De belangrijkste stad ten zuiden van de Douro-rivier is gedurende enige tijd residentie van de Graaf D. Henrique en D. Teresa, ouders van de eerste koning van Portugal, D. Afonso Henriques, die hier in Coimbra geboren is.

Door zijn toedoen komt de stad in 1131 weer in Portugese handen.

Enkele van de belangrijkste bouwwerken van de stad dateren uit die tijd: de Sé Velha (oude kathedraal) en de kerk Igreja de São Tiago, Igreja de São Salvador en Igreja Santa Cruz; zij vertegenwoordigen de godsdienstige autoriteit en de verschillende ordes die zich in Coimbra vestigden.
In Coimbra speelde zich ook de verboden liefde af tussen D. Pedro I (1357-67) en hofdame D. Inês, die in opdracht van

In de 17e eeuw kwamen de Jezuïeten naar de stad en markeerden hun aanwezigheid door de bouw van de Sé Nova (nieuwe kathedraal). In de volgende eeuw zou de stad tijdens het koningschap van D. João V (1706-50) verrijkt worden met enkele monumenten, voornamelijk door de universiteit; en de regeringsperiode van D. José I (1750-77) bracht wijzigingen met zich mee van de hand van de markies van Pombal (Marquês de Pombal), voornamelijk in het onderwijs.
In het begin van de 19e eeuw leidden de Franse invallen en de liberale oorlogen in Portugal een onrustige periode in waarin de stad zich nauwelijks kon ontwikkelen.
Vanaf toen hebben de studenten Coimbra ingenomen en veranderden haar in dé studentenstad van Portugal.
Sé Velha


Museu Nacional Machado de Castro


Igreja de São Tiago Coimbra