Tomar: 8 km vanaf Quinta da Cotovia

De ontwikkeling van Tomar is nauw verbonden met de Orde van de Tempeliers, die in 1159 dit land kreeg als beloning voor de hulp die zij aan D. Afonso Henriques (eerste koning van Portugal) geboden had tijdens de christelijke verovering van het territorium.

D. Gualdim Pais, eerste Grootmeester van de Orde van de Tempeliers in Portugal, stichtte het kasteel en binnen de kasteelmuren liet hij het belangrijke klooster Convento de Cristo bouwen. Dit klooster werd door de eeuwen heen uitgebreid en veranderd, maar met behoud van de invloeden van verschillende architectonische stijlen door de eeuwen heen. Het is het visitekaartje van de stad Tomar en is door de UNESCO als werelderfgoed erkend.

Tomar staat bekend als de Stad van de Tempeliers.
Er zijn in Tomar nog andere getuigen van hun invloed, voornamelijk in het bos Mata dos Sete Montes, waar volgens de overlevering inwijdingsrituelen plaats vonden, en de kerk Igreja de Santa Maria do Olival, die de Tempeliers in de 12e eeuw stichtten en de graftombes herbergt van verschillende Grootmeesters van de Orde.

De Orde van de Tempeliers werd in Frankrijk aan het begin van de 14e eeuw verboden, maar in Portugal werd deze voortgezet op verzoek van koning D. Dinis, en later goed gekeurd door de paus. De Orde ging verder onder de naam Christusorde (Ordem de Cristo) en alle goederen en bezittingen van de Tempeliers gingen over op de nieuwe orde, die een belangrijke rol zou spelen tijdens de Portugese ontdekkingsreizen.

De joden, die uit Spanje verbannen waren, vormden in Tomar een kolonie in de smalle straatjes van het historisch centrum, waar ook één van de oudste synagogen van Portugal staat en een luso-hebreeuws museum (Museu Luso-Hebraico Abraão Zacuto).

De spectaculaire feesten Festas dos Tabuleiro, die om de vier jaar, eerstvolgende in 2023, in juli plaatsvinden, zijn uw bezoek waard. De feesten worden gehouden ter ere van de Heilige Geest (Espírito Santo).
Convento de Cristo


Centrum


Aquaduct dos Pegões